Kategorier
Bygg

Säkra konstruktionen med vattentät betong

Många har drabbats av översvämningar i områden som tidigare inte var utsatta och därför finns det anledning att välja vattentät betong när man bygger.

Vattentät betong används vid byggen av broar och tunnlar men också när man bygger källare och simbassänger. Användningsområdet är därför mycket stort. Betong är generellt sett världens mest använda byggmaterial och den vattentäta betongen har, i samband med klimatförändringarna, blivit vanligare. Många områden som ligger nära större åar, floder och sjöar har de senaste åren drabbats av översvämningar. Detta har gjort att man i större utsträckning börjat använda den vattentäta betongen.

Betong är i sig ett poröst material som kan ta upp fukt direkt ur luften. Detta gör att materialet kan svälla och krympa vilket i sin tur kan ge upphov till sprickor i betongen. Betong av låg kvalitet är porös vilket gör att porerna fylls med vatten och att konstruktionen förstörs. Därför är det viktigt att vända sig till en seriös och erfaren leverantör av betong när man ska bygga.

Så framställs vattentät betong

En kunnig leverantör vet vilken typ av betong som behövs vid ett bygge eller en konstruktion. För att få del av den kunskapen är det viktigt att anlita rätt leverantör när man startar ett projekt. Vid de tillfällen när det är bäst att välja vattentät betong krävs det att leverantören har det kunnande som krävs för att skapa hållbara lösningar och inte bara försöker erbjuda billiga alternativ.

För att uppnå vattentäthet hos betong modifierar man materialet med betongtillsatsmedel. Detta kan vara flyttillsatsmedel, porblockerare, kristallina material eller andra tillsatser som skapar vattentät betong. En rätt blandad betong tål fukt, ruttnar inte och är helt vattentät. Även om man kan få billiga anbud om betong så lönar det sig alltid att anlita en seriös och kunnig leverantör. Det är när prövningarna kommer som kvaliteten bevisar sig.