Kategorier
Målare

Vad tjänar en målare?

Målare har lite olika inkomster beroende på vilket företag de jobbar på och vilket anställningsavtal de har. Det finns såklart alltid ett snitt att gå efter.

En heltidsanställd målare har mer eller mindre en ersättning på, i runda slängar, drygt hundranittio kronor per timme. Det baserar sig på ett kollektivavtal och är det lägsta man får, det vill säga en garantilön. Du kan alltså få mer då du kan ha ett individuellt tillägg.

Det här betyder att du kan räkna med att din månadsinkomst ligger på dryga trettio tusen kronor i månaden. Faktum är att det är närmare trettiofem än trettio tusen om man tittar noga på siffrorna.

Innan du är färdig målare

För att bli en fullfjädrad målare krävs det att du går som lärling några år. Det betyder i korta drag att du får lön under utbildning. Du går bredvid en annan målare som har erfarenhet och kunskap att dela med sig av till dig.

På detta sätt kommer du sakta men säkert få all den kunskap du behöver och ha den kapacitet som gör att du kan klara av yrket på egen hand. Antingen fortsätter du som anställd eller så går du din egen väg och startar upp ditt eget företag.

Målare med lön under utbildning som lärling

En lärling som siktar på att bli fullfjädrad målare får lön under tiden hen utbildar sig. Det är en stegvis gradering som grundar sig på antalet timmar du arbetat. Som helt grön ligger du på dryga hundralappen och där stannar du tills du gjort 1700 timmar.

Därefter närmar det sig 120 kronor och steget därefter är drygt 150 kronor. När du passerat över 5000 timmar är du uppe på 170 kronor i timmen. Slutligen landar du efter 6800 timmar på en lön som ligger i det närmaste på 180 kronor.