Kategorier
Hus

Stenhus är ett självklart val i Skåne

Olika områden har olika stil på byggnader. I Skåne är det stenhus som gäller. Visst kan man välja trä, men nog är det fint att hålla fast vid traditioner ändå?

Vart man än reser så finns det oftast en tydlig stil på husen. Det kan vara spännande att titta på bebyggelsen när man är i utlandet. Kritvita stenhus med azurblå trädetaljer i Grekland, österrikiska “chalets” med pelargoner under fönstren, grå betongkomplex i öststaterna. Ja, alla varianter som finns är kanske inte lika roliga att titta på.

Även i Sverige finns det områdesspecifika variationer i hur husen byggts genom tiderna. I norr fanns det mycket skog, så självklart har man använt trä till husbyggena där, och gärna målat dem med Falu rödfärg förstås. Längre söderut fanns det inte lika mycket trä att tillgå men däremot gott om sten och lera. Alltså byggde man stenhus i södra Sverige.

Stenhus är vackra – på rätt plats

Nuförtiden har man mera frihet. Det är lättare att transportera byggmaterialen och man kan välja att bygga som man vill. I alla fall så länge som detaljplaneringen tillåter det, när sådan finns.

Ändå är det nåt visst med att hålla fast vid traditioner, eller hur? Nog vill vi fortfarande se faluröda trähus i norr och stenhus i Skåne? Valfrihet i all ära men traditioner är viktiga. Om du tänker satsa på att bygga hus i Skåne så tänk över materialvalet. Ett tips – det finns husleverantörer som är speciellt inriktade på stenhus. Beställ en broschyr och låt hjärtat leda dig. Läs mer om stenhus på denna sida: https://provinshus.se/